Když jsme letos koupili dva 34litrové demižony, užasla jsem, jak celá má rodina ožila. Najednou se jeden po druhém začali hlásit, že mají také demižóny. Teta 2x 10litrový a naši 15litrový. To děda, ten jich měl hned několik 50litrových. Dědeček už nežije a my začali vzpomínat vyprávěním příběhů, co vína se u něj vypilo!!!
U mě to začalo docela nevině. Před několika lety jsem si do trvalkovo-keřového záhonu vysázela rybízovou alej podél cestičky ke kadibudce. Několik černých rybízů, ze kterých dělám výbornou marmeládu, pár keříků červeného rybízu na rybíz v rumu, no a bílý pro zajímavost. Na něm mě baví, jak obrovské hrozny má. Když ho trhám, připadám si jak na moravské vinici při sběru hroznů.
Tento rok dorostly všechny keře do úžasné hojnosti. Obírali jsme keřík za keříkem a ve dvou nasbírali za čtyři dny přes 33 kg rybízu. Stačily by nám asi i dva dny, ale nikam jsme se nehonili a trhali tak, abychom se mohli schovat před sluníčkem do stínu stromů. Na sluníčku bylo skoro 40 °C a v tom normální nezkrotný zahradník nedělá! Ten leží v houpací síti pod korunou stromů nebo si plánuje něco nového na stinné terase s nějakým dobrým ovocným drinkem. Například my jme popíjeli čerstvou rybízovou šťávu s medem, perlivou vodou a troškou bílého vína.
No jo, ale co s takovou úrodou rybízu? Rozhodnutí na sebe nenechalo dlouho čekat a rybízák byl nadšeně odsouhlasen. Koupit demižony, bublátka, oprášit mlýnek na šťávy a hurá do práce. Co nám ještě chybí? Jo kvasinky a živná sůl… a taky spousta cukru, aby měly z čeho vyrábět ten alkohol.
Ve dvou jsme měli zábavu na čtyři dny. Bylo krásně a vše jsme mohli dělat venku. Teď už vím, proč nikdo z rodiny v dědově tradici nepokračoval. Je na to potřeba spousta rybízových keřů a pár dnů volna na jeho přípravu. A hlavně – nadšení pro nejistou věc… Když si ale zahradu dobře navrhnete, dá vám čas vše v klidu zpracovat, protože nepotřebuje každodenní péči.
A tak se těším, chodím pozorovat bublátka a už se vidím, jak za dlouhých zimních večerů popíjíme to naše dobré domácí víno z rybízu. Příští rok zkusíme vyrobit bílé a červené, ať máme na výběr.
Jestli ho chcete také vyzkoušet tady je můj recept.
Na 30 litrů vína budete potřebovat:
Výroba vína začíná 2–3 dny předem a celý postup začíná založením zákvasu!!!
Ono by vám víno zkvasilo tak jako tak zcela přirozeně s divokými kvasinkami, ale jak už to s námi lidmi je, vyšlechtili jsme ušlechtilé vinné kvasinky a ty je potřeba dopředu v teple namnožit, aby byly v demižonu v přesile a vaše víno zkvasily ty. A zatímco se kvasinky šlechtičny množí, vy můžete sbírat rybíz.
No, a na adventní čas máme dobrotu a krásný originální dárek pro naše milé.
Ať se vám povede a máte-li vlastní zkušenost a nějaký dobrý tip – sem s ním, napište mi ho do komentáře pod článkem.