Rybízové víno: recept a rodinná tradice

Když jsme letos koupili dva 34litrové demižony, užasla jsem, jak celá má rodina ožila. Najednou se jeden po druhém začali hlásit, že mají také demižóny. Teta 2x 10litrový a naši 15litrový. To děda, ten jich měl hned několik 50litrových. Dědeček už nežije a my začali vzpomínat vyprávěním příběhů, co vína se u něj vypilo!!!

Mám na zahradě rybízovou alej

U mě to začalo docela nevině. Před několika lety jsem si do trvalkovo-keřového záhonu vysázela rybízovou alej podél cestičky ke kadibudce. Několik černých rybízů, ze kterých dělám výbornou marmeládu, pár keříků červeného rybízu na rybíz v rumu, no a bílý pro zajímavost. Na něm mě baví, jak obrovské hrozny má. Když ho trhám, připadám si jak na moravské vinici při sběru hroznů.

Tento rok dorostly všechny keře do úžasné hojnosti. Obírali jsme keřík za keříkem a ve dvou nasbírali za čtyři dny přes 33 kg rybízu. Stačily by nám asi i dva dny, ale nikam jsme se nehonili a trhali tak, abychom se mohli schovat před sluníčkem do stínu stromů. Na sluníčku bylo skoro 40 °C a v tom normální nezkrotný zahradník nedělá! Ten leží v houpací síti pod korunou stromů nebo si plánuje něco nového na stinné terase s nějakým dobrým ovocným drinkem. Například my jme popíjeli čerstvou rybízovou šťávu s medem, perlivou vodou a troškou bílého vína.

Co s rybízem?

No jo, ale co s takovou úrodou rybízu? Rozhodnutí na sebe nenechalo dlouho čekat a rybízák byl nadšeně odsouhlasen. Koupit demižony, bublátka, oprášit mlýnek na šťávy a hurá do práce. Co nám ještě chybí? Jo kvasinky a živná sůl… a taky spousta cukru, aby měly z čeho vyrábět ten alkohol.

Ve dvou jsme měli zábavu na čtyři dny. Bylo krásně a vše jsme mohli dělat venku. Teď už vím, proč nikdo z rodiny v dědově tradici nepokračoval. Je na to potřeba spousta rybízových keřů a pár dnů volna na jeho přípravu. A hlavně – nadšení pro nejistou věc… Když si ale zahradu dobře navrhnete, dá vám čas vše v klidu zpracovat, protože nepotřebuje každodenní péči.

A tak se těším, chodím pozorovat bublátka a už se vidím, jak za dlouhých zimních večerů popíjíme to naše dobré domácí víno z rybízu. Příští rok zkusíme vyrobit bílé a červené, ať máme na výběr.

Náš rodinný recept na rybízové víno

Jestli ho chcete také vyzkoušet tady je můj recept.

Na 30 litrů vína budete potřebovat:

  • 34l demižon,
  • 1x bublátko,
  • cca 14 kg rybízu i se šťopkami, zkrátka potřebujete 10,5 l rybízové šťávy
  • 6,75 kg cukru
  • 15 l převařené vychladlé vody
  • 3x kvasinky,
  • 3x živnou sůl.

Výroba vína začíná 2–3 dny předem a celý postup začíná založením zákvasu!!!

  • 600 ml ovocné čerstvé šťávy,
  • 1,5 lžičky cukru,
  • 3x vinné kvasinky.

Ono by vám víno zkvasilo tak jako tak zcela přirozeně s divokými kvasinkami, ale jak už to s námi lidmi je, vyšlechtili jsme ušlechtilé vinné kvasinky a ty je potřeba dopředu v teple namnožit, aby byly v demižonu v přesile a vaše víno zkvasily ty. A zatímco se kvasinky šlechtičny množí, vy můžete sbírat rybíz.

  1. 14 kg rybízu i se šťopkami řádně properte několikrát ve vodě a vylisujte z něj na mlýnku šťávu. Mezitím svařte 15 litrů vody a rozpusťte v ní 6,75 kg cukru. Vodu nechte vychladnout.
  2. Do řádně umytého a vypařeného demižonu nalijte šťávu, dolejte cukrovou vodu, zákvas a nasypte 3x živnou sůl.
  3. První dny nechávám demižon na dně vany, kdyby přišla bouřlivá reakce, ať se mi to lépe uklízí. 😊 Když se kvasinky uklidní a bublají si hezky pomalu, mohu demižon postavit jinam, kde bude moci zůstat celý měsíc v pokojové teplotě od 20 °C do 25°C.
  4. Po měsíci hadičkou stočíme víno bez kalu do čistého demižonu tak, aby kal zůstal na dně původního demižonu. V demižonu necháme víno další dva měsíce dozrát a my máme dost času na výrobu originálních vinět.
  5. Po dvou měsících víno stočíme do lahví, pečlivě zašpuntujeme a uložíme v temnu a chladu, nejlépe ve sklepě.

No, a na adventní čas máme dobrotu a krásný originální dárek pro naše milé.

Ať se vám povede a máte-li vlastní zkušenost a nějaký dobrý tip – sem s ním, napište mi ho do komentáře pod článkem.

Radka Votavová
Zahradtvůrkyně, obdivovatelka krás světa, ta co bloumá, následuje hlas své duše a matka Země je jí vším.

Mamina tří dospělých dětí, dcery a dvou synů. Nezkrotná a nespoutaná, někdy tichá, specialistka na džungloidní zahrady. Tvůrkyně kurzů, kde učí, jak každou zahradu proměnit v kousek ráje na Zemi, plnou jídla, krásy a zdraví. Mentorka a průvodkyně tvorbou vlastních džungloidních zahrad.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.