Jak navrhnout zahradní posezení ve 3 krocích

„Jáák jako sedět v zahradě?! Tam se nesedí, tam se maká!“ je nejčastější odpověď na otázku: „Kolik máte v zahradě různých posezení.“ Vyrazilo mi to dech. Aha, takhle to někteří mají? Myslela jsem si, že je to odpověď vrstevníků mých rodičů, kteří jako mladí museli na záhumenku makat, nemohli si dělat, co chtěli, ale museli dřít na hospodářství po boku svých rodičů, i když je zajímalo něco docela jiného.

Dřina – to nejčastěji skloňované slovo ve spojení se zahradou i mezi mladými.

Jenže já tvrdím opak

Na své zahradě, co má něco přes hektar, se nedřu. Jednak proto, že nechci a jednak, že nemusím. Chci mít zahradu pro odpočinek, pro život, pro snění, pro pozorování a objevování, pro čas, kdy můžu žasnout nad tou dokonalostí a krásou. A jasně, aby tam něco takového bylo pracuju na tom, ale ne v módu “jdu dřít”, ale v módu “jdu si to užít”.

Jak si užít práci v zahradě?

Abych si práci na zahradě mohla užívat, dělám jen takovou, která mě baví a vím o ní, že ji nedělám zbytečně. Proto než začnu něco dělat, o svém prvotním nápadu hodně přemýšlím.

  1. Nechávám to “viset ve vzduchu”, o svém nápadu mluvím s kdekým a ono se mi k mé prvotní myšlence začnou skládat informace, podněty, lidé a případně i finance.
  2. K tomu přemýšlení je dobré si sednout a někdy i lehnout a svou zahradu pozorovat a navnímat si ji. Zahrada je jak zámek se spoustou komnat, kde mohu na různých místech obdivovat různé věci. Z lavičky u osázené staré zakopané vany pozorovat lesní divoké zátiší, z lavice pod přesahem střechy bydlíku obdivovat výhled na stolovou horu a měnící se světlo na jejím úbočí, ze židle zpod větví třešně s výhledem skoro na celou zahradu dumat nad vylepšením guildů, které oddělují jednotlivé pokojíčky v zahradě a tady z houpací sítě pod ořešákem podřimovat a s pohledem na mihotání ořešákového listí promýšlet detaily svých nápadů a třeba dalších 6 posezení, co mám v plánu.

Jak takové posezení navrhnout?

V první řadě jde o to si uvědomit, že zahrada je místem pro relax, pro odpočinek a nabrání sil. Tohle si dejte na první místo. Jasně, máte seznam prvků jako je jezírko, autostání, skleník, kompost a mnoho dalších, které potřebujete na zahradu umístit a rostlin, které si na zahradě přejete mít, to vás naučím v dvouměsíčním online kurzu, ale hlavně tvoříte zelené místo, které o vás bude pečovat.

1. krok: Vyberte, co stojí za podívání v zahradě?

Projděte se zahradou a porozhlédněte se po tom, co všechno stojí v zahradě za podívání.

Jsou to:

  • Výhledy do kraje?
  • Výhledy na vzdálený horizont?
  • Zajímavý kopec?
  • Hladinu rybníku?
  • Historickou stavbu?
  • Hodiny na věži?
  • Vzrostlý strom?
  • Skalka nebo zídka?

Co všechno zajímavého je na vaší zahradě k vidění? Co byste chtěli svým přátelům ukázat? Své poznatky si napište do svého zahradního sešitu, který už určitě máte založený z e-mailového seriálu 7 kroků k útulné zahradě.

2. krok: Jaký typ posezení se na dané místo hodí?

Když máte vytipovaná tato místa, popřemýšlejte, který typ sezení nebo ležení by se na dané místo hodil.

  • Bude to lavice pro 3 lidi?
  • Stoleček s dvěma židlemi?
  • Houpací síť?
  • Kulatý stůl pro 4 lidi?
  • Houpačka zavěšená na větvi vzrostlého stromu (a pokud je čerstvě vysazený, byla by skvělá nějaká konstrukce, na které by houpačka mohla být)?
  • Místo pro piknikovou deku, kamenná lavice, na kterou bude krásný pohled z kuchyňského okna a z té lavice pohled na dům přes bylinkový záhon?
  • Na velkých kamenech ledabyle položený ohlazený kmínek stromu, který bude skulpturou, prolézačkou i lavicí?

Vím, nebývá to u nás v zahradách zvykem. Ale když si do zahrady přinesete mobiliář, celá zahrada se jako mávnutím proutku promění. Zútulní se a stane se zabydlenou. V tu chvíli vám také začne dávat smysl rozpokojíčkovávat zahradu.

3. krok: Navrhněte si jednotlivé pokojíčky v zahradě

Na tomto místě používám příměr s tělocvičnou. Běžně zahrady řešíme jak velkou tělocvičnu a po jejím obvodu začneme rozmisťovat prvky. Skleník, kompost, pískoviště a bojíme se vyrazit do prostoru. Takovou tělocvičnu přehlédneme na jeden pohled a nemáme důvod kamkoliv v chodit.

Ale podívejte se na zahradu jako na svůj byt. Máte ho rozdělený na jednotlivé místnosti podle jejich využití. Máte kuchyň, dětský pokoj, ložnici, koupelnu a další pokoje. V útulné zahradě pracujeme také s pokojíčky. A tak vzniká pokojíček letní obývák u terasy, zeleninové záhonky, u jezírka, pod třešní, s kompostem, vítací část…

Pokojíčky oddělujeme guildy a optickými předěly z rostlin nebo drobných staveb. Do každého pokojíčku umístíme některé z namyšlených posezení, které plní funkci:

  • nejen sedací či lehací,
  • ale také designovou, podporující a zahradotvornou.

Pokojíček si tak můžeme naplno užívat a dívat se na něj i z jiné perspektivy.

Navrhněte si na zahradu pokojíčky

Útulná zahrada je zahrada plná průchodů, průhledů, zákoutí a smysluplně poskládaných pokojíčků propojených cestičkami a protkaných místy k posezení, poležení a zastavení. Pojďte se do nich se mnou pustit. V minikurzu Jak si navrhnout na zahradě pokojíčky vám prozradím, kudy do toho, jak se takový pokojíček navrhuje, včetně mého návrhu, který můžete do své zahrady použít.

Více o online minikurzu

Jak jste na tom vy? Chodíte na zahradu dřít, nebo si ji užíváte?

Radka Votavová
Zahradtvůrkyně, obdivovatelka krás světa, ta co bloumá, následuje hlas své duše a matka Země je jí vším.

Mamina tří dospělých dětí, dcery a dvou synů. Nezkrotná a nespoutaná, někdy tichá, specialistka na džungloidní zahrady. Tvůrkyně kurzů, kde učí, jak každou zahradu proměnit v kousek ráje na Zemi, plnou jídla, krásy a zdraví. Mentorka a průvodkyně tvorbou vlastních džungloidních zahrad.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.