Proč krmíme své nejdražší chemickými koktejly?

Víte, že než se takové obyčejné jablko dostane do obchodu, vstřebá 15 dávek chemického koktejlu? Že některé ovoce je utrženo i rok před tím, než se dostane na pult? Že zhruba ve čtvrtině ovoce a zeleniny zůstávají pesticidy nebezpečné pro lidský organizmus, ale podle norem je to v pořádku?1 A víte jak chutná normální ovoce a zelenina, kterému teď musíme říkat bio? To jsme totiž už možná zapomněli.  

O nechutné paprice a jejímu BIO dvojčeti

Když jsem si nedávno vařila oběd, vzala jsem z lednice 2 papriky. Vyndané z obalů vypadaly na prkénku úplně stejně, ale jedna byla bio a druhá ne. A tak jsem si řekla, že zkusím, jestli je od sebe rozeznám podle chuti. „To bude určitě stejné, když všichni tvrdí, že nálepka BIO je jen marketingový tah.“, říkala jsem si.

Jenže po letech pěstování vlastní zeleniny a kupování bio potravin mám zjemnělou chuť.  Taková obyčejná paprika (ne BIO) z obchodu nechutná. Je to jen červená hmota a voda. Co dalšího v ní je, si ani nechci představovat. Stačí, že mě z ní brní na patře a jazyk.

Já to nechápu! Rostlinám kupujeme biohnojiva, čtyřnohým miláčkům podstrojujeme horem dolem a my?

“Proč se dobrovolně krmíme jedy? Proč dětem, na kterých nám tolik záleží, klidně servírujeme chemikáliemi nadopované jídlo?

Realita už není tak růžová, jak vypadá

Myslíme si, že máme hojnost. Ve všech obchodech je tolik jídla, že přepadává z regálů. Jenže jakého?

Stáli jsme v obchodě s mým tehdy desetiletým synem mezi regály s limonádami, brambůrkami, keksy a sladkostmi.

Já říkala: „Nekoupím.“ a syn se mě ptal: „Chceš mi říct, že tohle všechno není k jídlu?“

A já mu opakovala: „Ne, není!“

…Nemohl to pochopit, že nám je v obchodě s potravinami nabízeno něco, o čem mu jeho máma říká, že to není k jídlu.

Vím, že tenhle článek chcete hned zavřít a dělat, jako byste ho nikdy nenašli. Ale přestaňme před tím zavírat oči. Otevřete je! Kdy jindy? Až budeme na smrt nemocní? Je až neuvěřitelné, co naše tělo vydrží!

Jenže kdo má za tu chutnou BIO zeleninu platit ty nechutné ceny?

Jestli vám vaše zdraví nestačí jako důvod k tomu proměnit svou zahradu v zásobárnu jídla, kde máte pod kontrolou, co servírujete rodině, pojďte se mnou počítat.  

Prošla jsem obchod s bio zeleninou a spočítala, že ročně vás 0,5 kg bio zeleniny a ovoce z obchodu na den vyjde na 11 862,50,- Kč na osobu.

4členná domácnost zaplatí ročně za 0,5 kg zeleniny a ovoce na den pro každého člena 47 450,- Kč.

Tolik peněz ušetříte, když si chytře navrhnete zahradu a začnete sklízet zdravé jídlo v bio kvalitě! Každý rok až na věky věků. Nehledě na to, že až se jednou z jakéhokoliv důvodu neotevřou skleněné dveře supermarketu, vy hladovět nebudete. Ale o tom zase jindy.  

Já, zeleninožrout, co sní minimálně kilo ovoce a zeleniny denně, ušetřím mnohem více! Jste-li na tom podobně jako já, ušetří vám zahrada až 23 725,- Kč na jednoho člena rodiny, což je pro čtyřčlennou rodinu 94 900,- Kč ročně!

A přitom stačí tak málo

Není na co čekat. Země je ještě zmrzlá a vy zatím můžete sbírat vědomosti a naučit se, jak se taková zahrada plná jídla, co roste skoro sama bez zbytečné dřiny, navrhuje a zakládá. Přihlaste se na dvouměsíční online kurz Design džungloidní zahrady.

Více o online kurzu

 


1 Chemie v zemědělství (Vojtěch Kotecký a Kateřina Kotásková, Hnutí duha)

Radka Votavová
Zahradtvůrkyně, obdivovatelka krás světa, ta co bloumá, následuje hlas své duše a matka Země je jí vším. Mamina tří dospělých dětí, dcery a dvou synů. Nezkrotná a nespoutaná, někdy tichá, specialistka na džungloidní zahrady. Tvůrkyně kurzů, kde učí, jak každou zahradu proměnit v kousek ráje na Zemi, plnou jídla, krásy a zdraví. Mentorka a průvodkyně tvorbou vlastních džungloidních zahrad.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.